LightBlog

22 March 2015

Makan beralas daun pisang bantu cegah barah

Di beberapa negara Asia termasuk di Malaysia dan Indonesia, makan beralaskan daun pisang dianggap perkara yang normal.
Selain dikatakan menjadikan makanan lebih wangi dan beraroma, daun pisang juga dipercayai memberikan manfaat lain untuk kesihatan.
Satu kajian antarabangsa yang diterbitkan dalam American Journal Of Clinical Nutrition mendapati, daun pisang mempunyai kandungan polifenol yang sangat tinggi.
Sebatian kimia yang disebut epigallocatechingallate atau EGCG itu merupakan antioksida yang dapat membantu memerangi radikal bebas sekali gus mencegah penyakit kanser.
"Daun pisang mungkin tidak boleh dimakan tetapi makanan yang dihidangkan berupaya menyerap polifenol daripada daun tersebut sehingga anda mendapatkan manfaat nutrisi berkenaan," kata salah seorang penyelidik, Dr. Augustin Scalbert.
Dalam penyelidikan itu, saintis turut mendapati, daun pisang juga memiliki sifat antibakteria yang berupaya membunuh kuman dalam makanan dan mengurangkan risiko untuk jatuh sakit.


Dipetik dari Akhbar Kosmo Ahad 15 Mac 2015 Mukasurat 49 Jurnal Kesihatan

kredit
1. Gambar sebagai hiasan dipetik dari http://sariyusa.blogspot.com/2014_02_01_archive.html

No comments:

Post a Comment