Kenapa perlu makan apricot seeds ?
Seperti kebanyakan kekacang dan biji, biji apricot adalah sangat berkhasiat. Salah satu nutrisi yang terkandung di dalamnya ialah amigdalin (B170). B17 terkandung di dalam beratus-ratus makanan, tetapi makanan yang kaya dengan amigdalin ini sudah tidak lagi termasuk di dalam pemakanan harian kita. Mereka yang masih mengamalkan pemakanan tradisional, didapati bebas dari penyakit kanser. Pemakanan tradisional ini kaya dengan nitriloside yang mengandungi amigdalin di dalamnya. Contoh makanan yang dimaksudkan ialah biji apricot pahit, badam yang pahit, biji apple, biji anggur, millet dan banyak lagi biji buah-buahan dan kekacang
Ia telah menjadi makanan kaum Hunza dipendalaman beratus-ratus tahun lamanya ynag dikatakan bebas dari kanser, sihat, lanjut usia sehingga lebih dari 120 tahun. Dikalangan masyarakat Cina di Negara China pula, biji apricot pahit telah kerap dan biasa digunakan dalam membantu mereka yang mempunyai masalah pernafasan seperti asma/lelah. Antara nutrient yang banyak terdapat pada biji apricot ialah enzin Amygdalin atau Laetrile atau juga sering disebut sebagai Vitamin B17. Tugas B17 ini hanyalah untuk memusnahkan sel asing dan mengeluarkannya melalui pembuangan air. Berdasarkan kepada buku “World without Cancer”, tulisan G.Edward Griffin, biji apricot mentah mengandungi kadar kepekatan B17 yang tertinggi jika dibandingkan dengan biji-biji buah yang lain. Vitamin B17 atau Laetrile mampu meningkatkan system imunisasi dan daya ketahanan tubuh badan serta mampu meningkatkan kecerdasan dan tahap kesihatan seseorang individu.
B17 terdapat dalam banyak makanan, malangnya tabiat pemakanan kita hari ini di negara yang membangun telah mengenepikan dan mengurangkan penggunaan B17 yang rasanya agak pahit. Masyarakat Hunza di Pakistan sangat baik tahap kesihatan mereka, satu perkara biasa bagi mereka hidup sehingga 100 tahun, dan dikatakan juga sangat jarang dijumpai kes penyakit kanser dikalangan mereka ini. Salah satu factor utama kesihatan mereka adalah mereka minum air yang kaya dengan mineral dan tidak lupa juga amalan pengambilan makanan mereka. Salah satu makanan kegemaran dan keutamaan mereka ialah buah apricot. Mereka tidak hanya makan buahnya tetapi juga biji yang terdapat di dalam buahnya sekali. Dari bijinya, dihasilkan minyak untuk memasak dan juga losyen muka.
Berdasarkan kajian saintifik dan ujian klinikal yang dilaksanakan, B17 atau amigdalin yang terdapt dalam biji apricot pahit mampu membantu di dalam pemulihan masalah system metabolik dan sistem tubuh badan yang berfungsi secara tidak normal.
Ianya, makanan tambahan yang sangat baik untuk semua. Dengan sering mengamalkannya dapat membantu anda mengawal beberapa penyakit kronik yang berbahaya dan mengawal masalah/penyakit berikut:
• Kanser
• Kencing manis
• Masalah jantung
• Gout
• Parkison
• Asma/Lelah
• Darah tinggi
• Kolestrol tinggi
• Berat badan berlebihan
• Kandungan gula dalam darah yang tiggi atau rendah
• Masalah mental dan ingatan yang lemah
• Batu karang
• Migrain
• Buasir
• Senggugut
• KLitaran haid yang tidak stabil/keputihan
• Sakit sendi
• Masalah kulit dan alahan
• Jerawat/tompok hitam
• Resdung
• Kulit yang kasar
Cadangan cara makan biji Apricot
• Bagi pesakit kanser.
6 kali sehari, selang 4 jam. Bermula dari pukul 4 pagi, 8 pagi, 12 tengahari, 4 petang, 8 malam dan 12 tengahmalam.
*Mulakan denagan memakan betik atau nanas 15~30 minit sebelum mengambil biji apricot untuk kesan yang lebih baik.Kuantiti yang perlu diambil : 15~20 biji x 6 kali = 90~120 biji sehari.
• Bagi pesakit biasa.
1~4 biji setiap 4 jam atau
5~13 biji pagi dan 5~13 biji malam. (2 kali sehari)
Cara makan : boleh di makan begitu sahaja atau boleh di kisar dengan 1 gelas air kosong bersama salah satu buah-buahan samada epal hijau, anggur, pic dan lobak merah tanpa di buang bijinya.
Pantang yang perlu diikuti :
1) Jangan makan nasi sebelum pukul 12 tengahari.
2) Mulakan mengambil biji apricot dalam kuantiti yang sedikit dahulu. Jika badan terasa ok, tambahkan dos sehingga jumlah yang disarankan.
3) Elakkan makan makanan yang tiggi protein seperti daging lembu dan ayam, makanan laut seperti sotong, udang, ketam dan kerang kerana sel kanser akan merebak dengan cepat jika tubuh berasid 6.6 pH ~ 5.5 pH.
4) Elak minuman bergas dan jus buah-buahan terutamanya yang mengandungi bahan pengawet dan pewarna.
Perlu diamalkan :
1) Minum air masak sekurang-kurangnya 2~3 liter sehari. Jika lebih, lagi baik untuk tujuan penyinkiran toksin dalam badan.
2) Amalkan mengambil lebih sayuran dan buah-buahan kerana ini dapat membekal vitamin kepada badan.
3) Memakan makanan yang mengandungi B17 seperti brokoli, asparagus, beets (tumbuhan yang akarnya manis), kobis, lobak merah, bunga kobis, celery, timun, lemon hijau dan kuning.
4) Amalkan memakan kacang hijau, kacang merah, kacang buncis, lada hitam (yang muda), bayam, biji sawi, salad, bendi, daun parsley, sengkuang cina, tauge, bawang putih dan bawang merah.
*** Simpan biji apricot didalam peti sejuk selepas dibuka bagi ia tahan lama dan mengelakkannya berbubuk.
Biji Aprikot ( Vitamin B17) Penawar Kanser Terbaik
Biji Aprikot murah(Vitamin B17)
Khasiat:
1.Mencegah dan merawat pelbagai jenis penyakit kanser
2.Mengurangkan berat badan,tekanan darah tinggi dan kolestrol dalam darah
3.Mengimbang kandungan gula dalam darah
4.Meningkatkan kesihatan mental dan memori
5.Membersihkan Arteri
7.Mengurangkan masalah sakit sendi
8.Membantu masalah buasir
9.Berfungsi sebagai tonik dan antioksidan yang dapat menyingkirkantoksin dalam badan
10.Membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka
11.Menyelesaikan masalah senggugut dan keputihan/menghilangkan bau hamis
12.Menyelesaikan masalah jerawat dan resdung
13.Menghaluskan kulit
14.Anti penuaan
15.Mengecutkan Tumor
16.Melawaskan pembuangan air besar
Kredit
Dipetik dari http://detikilham.blogspot.com/2014/01/khasiat-apricot-merawat-dan-mencegah.html
No comments:
Post a Comment