LightBlog

10 May 2015

Minyak kelapa turunkan kalori nasi

khasiat minyak kelapaSatu penyelidikan di Sri Langka mendapati, minyak kelapa dapat membantu menurunkan kalori dalam nasi sehingga 50 peratus.
Salah seorang penyelidik yang juga pelajar di Chemical Science College di Colombo, Sudhair James berkata, kaedah menanak nasi dengan dengan mencampurkan satu sudu teh minyak kelapa dapat menukarkan kanji mudah cerna dalam nasi kepada kanji kompleks.
"Nasi yang siap ditanak kemudian haruslah disimpan di dalam peti sejuk selama 12 jam sebelum boleh dimakan. "Proses penyejukan penting kerana ia membantu membentuk ikatan hidrogen antara molekul amilosa sehingga mengubahnya menjadi kanji kompleks.
"Setelah disejukkan, tiada masalah jika nasi itu dipanaskan semula. Ia tidak akan membuatkan kalori makanan itu meningkat," jelas James. Satu cawan nasi putih mempunyai kira-kira 240 kalori. Kajian itu dibentangkan pada National Meeting & Exposition of the American Chemical Society.





Dipetik dari Akhbar Kosmo Ahad 5 April 2015 Mukasurat 49 Jurnal Kesihatan
kredit
1. Gambar sebagai hiasan dipetik dari http://rozitaibrahim.com/wp-content/uploads/2014/05/16.jpg

No comments:

Post a Comment