LightBlog

16 May 2015

Pengambilan telur kurangkan risiko hidap diabetis

khasiat dan kebaikan telur untuk kesihatanSesetengah individu percaya pemgambilan telur ayam mampu mengakhibatkan pertambahan berat badan disebabkan kandungan kolestrol tinggi yang terkandung di dalam makanan tersebut.
Bagaimanapun, penemuan seorang penyelidik di Amerika Syarikat, Dr. Ulrika Ericson mendapati, telur mempunyai manfaat kesihatan yang sama seperti peroduk tenusu lain terutamanya keju.
Ujarnya, pengambilan telur secara teratur setiap bulan dapat mengurangkan risiko menghidap diabetis.
"Keputusan ini diambil daripada kajian pola pemakanan yang dijalankan terhadap 432 orang individu berumur 42-60 tahun yang menghidap penyakit diabetis.
"Hasil daripada kajian tersebut mendapati, individu yang mengambil empat biji telur setiap minggu, mempunyai peratus lebih rendah untuk terkena diabetis daripada individu yang hanya mengambil sebiji telur setiap minggu," jelasnya.
Tambahnya, hasil daripada kajian itu mendapati telur bukan sahaja mampu mencegah penyakit diabetis, malah ia juga dapat menurunkan kadar glukosa dalam darah.





Dipetik dari Akhbar Kosmo Ahad 12 April 2015 Mukasurat 49 Jurnal Kesihatan
 

kredit
1. Gambar sebagai hiasan dipetik dari http://perawatankulitmu.com/wp-content/uploads/2015/04/Manfaat-dan-Khasiat-Putih-Telur-Bagi-Kecantikan-dan-Kesehatan-Anda.jpg

No comments:

Post a Comment